REGÜLATÖR
Regülatör Nedir Nasıl Çalışır?
Regülatör alçak gerilim sistemlerinde -90V, +50V aralığında enerjinin az veya çok gelmesi durumlarına yükselteç olarak kullanılan tek sarımlı trafolara denir.
Regülatörler trafoların giriş ve çıkış sargılarının oranıyla giriş ve çıkış voltajının ayarlandığı tek sarımlı trafolardır. Regülatörlerin çalışma prensibi servo regülatörlerde manuel olarak kademe ayarlarıyla girişteki voltajın az olduğu durumlarda, giriş voltajının yüksek olması durumunda giriş sargısının çıkış sargısından daha az sarımlı hale gelmesi ile voltajı düzenler. Voltaj yükseltici olarak bilinen regülatör sistemleri; servo regülatör, statik regülatör ve mikroişlemcili regülatör olarak çeşitlere ayrılır. Regülatörler şebeke gerilimindeki yükselme, düşme ve tüm dengesizlikleri önler. Voltaj regülatörü, şebeke geriliminde oluşan yükselme ve düşmeleri önleyen cihazdır. Regülatörler gerilim, akım, frekans, hız, basınç gibi fiziksel büyüklükleri özelliklerine göre sabit tutar. Voltaj regülatörü, voltaj yükseltici olarak bilinir. Enerjinin farklı sebeplerle değişkenlik göstermesine karşı, gerektiğinde direnç sağlar. Voltaj regülatörü enerjiyi düşürme ve alçaltma özelliğine sahiptir. Enerjinin regülatör tarafından yükseltilip alçaltılması cihaz içerisinde bulunan elektronik devre sayesinde gerçekleşir. Regülatör, elektronik koruma olanağıyla cihaz ayarlarının dışında gerçekleşen gerilim düşmesi ve yükselmesi durumlarında, gerilimi elektromekanik olarak keser böylece ortamda oluşacak olan hasar önlenmiş olur.
Regülatör ne işe yarar?
Regülatörler trafo mesafelerinin uzak olduğu kırsal kesimlerde ve organize olmayan sanayi bölgelerinde trafoyu ortak paylaşanlar için yapılan gerekli sistemledir. Bu tip bölgelerde trafoya yakın yerlerde, kademe ayarından dolayı normalden yüksek voltaj alınır. Uzak yerlerde ise normalden daha az voltaj alınır. Regülatör, bu tip yerlerde enerjinin kademe ayarını lokal olarak ayarlar. Bireysel voltajın normal seviyelerde alınmasını ve elektronik sistemlerin ihtiyaç duydukları voltajı almaları regülatör ile sağlanır. Regülatör, aşırı gerilim koruyucu veya aşırı gerilim sönümleyici olarak kabul etmek yanlıştır. Voltaj dalgalanması, kombiler için yoğun olarak önerilmesi doğru değildir.
Regülatörler düzensiz gelen şebeke enerjisinde düşme ve yükselme gibi dengesizlikleri ortadan kaldırır. Regülatörler; sanayideki CNC tezgahlarında, fabrikalardaki motor sürücülerinde, Hastanelerdeki tıbbi cihazlarda, işyerlerimizdeki bilgisayarda, elektrikli ve elektronik cihazlarının olduğu her yerde kullanılır. Şebeke enerjiniz düşük, yüksek ya da dalgalı geliyorsa regülatör ya da voltaj yükselticisi kullanmalısınız. Regülatör şebeke elektriğinde meydana gelen dalgalanmaları takip altına alır. Çıkış voltajını otomatik gerilim regülasyonu ile standart düzeyde tutar. Elektrik, elektronik cihazların düzgün çalışmasını sağlar. Bu cihazlarda oluşması muhtemel olan arıza riskini ortadan kaldırır.
Otomatik voltaj regülatörü nedir?
Otomatik voltaj regülatörü teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımızı kolaylaştırmak için üretildi. Otomatik voltaj regülatörü statik ve mikroişlemci olmak üzere 2 çeşit üretildi. Kademe ayarları artık manuel olarak değil otomatik olarak regülatör tarafından yapılmaya başlandı. Bu özelliği ile çıkışta almak istediğiniz voltajı tanımladığınız değerlerde – 90 v ile +50 v arasında alabilirsiniz. Otomatik voltaj regülatörleri aşırı gerilimler için kullanılmaz.
Regülatör seçimi nasıl yapılır?
Regülatör seçimi, sisteminizin tek fazlı veya üç fazlı olmasına göre uzmanlar eşliğinde yapılır. Voltaj ayarını yapmak istediğiniz sistem için belirlenen watt değerini VA değerine dönüştürüp, uygun olan tip size tavsiye edilir.
Regülatör Kullanım Alanları
-CNC Tezgahları
-Kesintisiz Güç Kaynakları
-Tıbbi Cihazlar
-Telekomünikasyon Cihazları
-Otomasyon Ekipmanları
-Ağaç İşleme Makineleri
-Enjeksiyon Makineleri
-Matbaa Makineleri
-Radyo Vericileri
-Televizyon Vericileri
-Tekstil Makineleri
-Tasarım Makineleri
-Elektrikli Ev Aletleri
-Klimalar
-Kuyumculuk Cihazları
-Teknik Cihazlar
-Yangın Güvenlik Sistemleri
-Personel Devam Kontrol Sistemleri
-Denizcilik Ekipmanları
-Fotoğraf Baskı Makineleri
-Asansörler
-Kartlı Geçiş Sistemleri
-Laboratuar Cihazları
-Dişçilik Ekipmanları
-Lazer Cihazlar
-Telefon Santralleri
-Hırsız alarm Sistemleri
-Motorlu Kepenkler
-Bilgisayar Sistemleri
-Aydınlatma Üniteleri
-Kombiler
-Ambalaj Makineleri
-Deri İşleme Cihazları
-Motorlu Makineler
-Market Ekipmanları
-Isıtma ve Soğutma Sistemleri
Voltaj Regülatörü Nerelerde Kullanılır?
Regülatörler, düzensiz voltajların yarattığı hasarı engellemek için kullanılır. Tüm bilgisayar sistemleri, fax, fotokopi gibi sistemler, tıbbi laboratuarlar, iş yeri aydınlatma sistemleri, ofis içi alanlarda voltaj regülatörü kullanılır.
Neden Voltaj Regülatörü Kullanılmalıdır?
Gerilimi belli seviyede tutmak için voltaj regülatörü kullanılır. Elektrik akımının iletildiği birçok elektronik cihaz, gerilimdeki değişimlere direnç gösteremez. Farklı seviyedeki gerilimlerde cihazların korunması için voltaj regülatörlerinin kullanılması gerekir.
Elektronik voltaj regülatörü, çıkış gerilimini istenilen değerde tutar. Oluşacak gerilim dalgalanmalarının belirli bir seviyede tutarak cihazların arızalanmasını önler. Yüksek gerilimde ve düşük gerilimde devreye girerek güvenli ortam oluşturan regülatörler elektronik cihazların sorunsuz çalışmasını sağlar. Aşırı gerilim, düşük gerilim, kısa devre gibi önlem alınması gereken anlarda kontrol sağlar. Yüksek güvenlikli sisteme sahip voltaj regülatörleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için ürünler sayfamızı ziyaret edin.